Mina vaktlar

Välkommen att se mina vaktlar i mitt fotoalbum
Mina vaktlar
 
Japanska jumbo vaktlar
Sen våren 2010 bor det även vaktlar här. Som nybörjare köpte jag två hannar och åtta honor i färgen honung, efter några dagar här i Vänersborg hade en av dem värpt ett litet tjusigt ägg. Några månader senare fick jag både egna vaktel kycklingar.
Liksom med hönsen säljer jag överskott av avelsägg, ungdjur och vuxna vaktlar.  
Vakteln är den minsta av alla hönsfåglar och den finns i en mängd olika varianter och den Japanska vakteln är den vanligaste av alla vaktlar. Jag har åtta stycken honungsfärgade vaktlar och det verkar vara den vanligaste sorten. De finns vilt på de japanska öarna och i området runt Kina. Vaktlarna har jag först och främst för att jag tycker dem är små, söta och mycket sällskapliga och naturligtvis också för äggens skull. Vaktelägg är nämligen en delikatess. De är dessutom oerhört vackra. De är inte särskilt ruvningsbenägna så jag kläcker fram nya i kläck maskinen med jämna mellanrum. Vakteln blir nämligen inte så gammal, max ett och ett halvt år. De lever ett mer turbo liv. När de kläcks är de stora som humlor men efter sex veckor är de fullvuxna och honorna lägger då sina första ägg. Sedan lägger de ca ett ägg om dagen, med ett litet kortare uppehåll mitt på vintern, men får de lite ljus så värper dem året om. Äggen ruvas sedan i ca 16-18 dagar. Kycklingarna väger runt 6-7 gram när dem föds. Dom är gula med bruna ränder. Redan när dom är 3 dagar gamla börjar deras flygfjädrar komma fram och fullfjädrade vid 4 veckors ålder. Man kan se skillnad på deras kön redan vid tre veckors ålder, ett av sätten är att tupparnas bröstfjädrar är kanelbruna och hönornas kloak är lilaaktig. Men om man är osäker kan man vänta till vecka 6 då tupparna får en stor knöl på gumpen. När man föder upp vaktlar ska man ge dom 37 graders värme som sänks med 3 grader per vecka tills rumstemperatur uppnås. Nyfödda vaktar måste ha tillgång till friskt vatten konstant. Men se till att skydda så inte dom små vaktlarna kan trilla ner i vattnet de första 10 dagarna. Vaktlarna klarar inte av att bli genomblöta utan brukar dö mycket snabbt. Vakteln klarar vårt kalla klimat mycket bra och kan gå ute året om. Men som alla vaktlar bör man ge dom en chans att krypa in i något. Lagom könsfördelning i en flock är en hanne och tre till tio honor. De bör inte vara för många hannar eftersom de går rätt hårt på sina honor. När honorna börjar bli för kala på ryggenkan det vara läge att låta den vila från hannen ett tag. De flesta hannar som jag sedan kläcker fram får hamna således i frysboxen om dem inte blir sålda. Som fågel kan man uppfatta vakteln som ganska opersonlig men det finns de som hävdar att vakteln är ett utmärkt sällskapsdjur.
 
En liten vaktel unge. Här är den bara några dagar gammal
Kinesiska dvärgvaktlar (jag har just nu ca 50 vuxna i olika färger, både ljusa och mörka färger).
Den kinesiska dvärgvakteln hör till hönsfåglarna, och de är ganska lika ripor och rapphöns.
I handeln är den kinesiska Dvärgvakteln vanligast. De blir inte särskilt tama men kan vara trevliga att ha i en bur eller voljär, för de är väldigt söta att titta på.
Tuppslagsmål är vanliga. En tupp hålls lämpligen med ett par hönor. Går bra ihop med andra fåglar tex Finkar, Undulater och Parakiter i stora burar eller voljär. Tuppen kan gå hårt fram mot hönan och båda plocka och skada henne. Större utrymme och fler hönor kan hjälpa.
Fullvuxna vaktlar blir ungefär 13 cm. De äter frön så som undulat och finkfrön, och till ungar kan man ge vallmofrön, äggfoder och kycklingfoder.
Mina nya vaktlar Kinesiska dvärgvaktlar, köpta 8 januari 2012.
Jag började än så länge med 12 st och nu sparar jag äggen från dem för att kläcka fram mer och spara och sälja
Dem är otroligt små och blir bara 12 cm stora
Dem går än så länge tillsammans med mina små kycklingar tills dem får en egen bur, men det verkar ju gå jätte bra. Dem verkar ha funnit varandra ganska snabbt och dem trivs verkligen tillsammans. Det ser ni här på bilden.
Mina kinesiska dvärg vaktlar. Här är dem ute i en liten stötrre bur i hönshuset
Mina kinesiska dvärg vaktlar
Mina kinesiska dvärg vaktlar
En liten kinesisk dvärg vaktel unge. Här är den bara 2 dagar gammal. Jätte små är dem när dem kläcks. Dem är inte större än en humla.
Mina Franska jätte vaktlar, jag har både honungsfärgade, bruna och vita och dem går i var sin bur, vita för sig, bruna för sig och honungsfärgade för sig.
 
Honungsfärgade
Fransk jätte vaktel hona
Frank jätte vaktel hona
Vita
Min vita franska jätte vaktel
Min vita franska jätte vaktel
Min grupp med franska jätte vaktlar, både vita och honungs färgade
Min grupp med vita franska jätte vaktlar
Min vita och honungs färgade fransk jätte vaktlar
Bruna
Bruna franska jätte vaktlar
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)